آواژه
ارائه خدمات روانشناسي

اختلال چند شخصيتي يكي از اختلالات تجزيه اي است كه شايد نشانه ها و داستان‌هاي مبتلايان به اين اختلال براي شما جالب باشد. فردي كه اختلال چند شخصيتي دارد از هويت هاي ديگر خود بي خبر است. دچار سر درد و خستگي جسمي، اضطراب و استرس، فراموشي زمان و مكان و توهمات است. در اين اختلال عموما اطرافيان متوجه تغيير شخصيت و رفتار‌هايي به دور از شخصيت اصلي مي‌شوند و به دنبال راه چاره هستند. راه‌هاي درمان اين اختلال دست يابي به ناخود‌آگاه و بررسي آن است. تا پايان مقاله همراه ما باشيد تا با نشانه ها، علائم، علل و درمان اين اختلال آشنا شويد. و براي ارزيابي خود مشاوره فردي دريافت كنيد.

منبع: اختلال چند شخصيتي | علائم ، نشانه ها و درمان اختلال چند شخصيتي

اختلال چند شخصيتي

اختلال چندشخصيتي يك اختلال تجزيه اي بسيار نادر است كه فرد مبتلا حداقل دو تا چندين و چند هويت دارد و شخصيت ها رفتار را كنترل مي‌كنند. هركدام از شخصيت‌ها نام و ويژگي‌هاي رفتاري مخصوص به خود دارند. معمولا يكي از شخصيت‌هاي شبيه به شخصيت اصلي افسرده و وابسته است. شخصيت‌ها ويژگي هاي متفاوتي مثل: هوش، زبان هاي مختلف و حتي ويژگي هاي جسماني متفاوتي دارند. افراد مبتلا به اختلال چند شخصيتي تا زماني كه در پروسه درمان قرار نگيرند از هويت‌هاي ديگر خود اطلاع ندارند. در ادامه علل، علائم و درمان اختلال چند شخصيتي را شرح داديم.

علائم اختلال چند شخصيتي

نشانه ها و علائم اختلال چندشخصيتي از دوران كودكي آغاز مي‌شود. معمولا والدين متوجه نشانه‌ها نمي‌شوند. و آن‌ها را بخشي از بازي فرزندشان مي‌دانند. هر چند كه خانواده يا خانه چند شخصيتي ها محيط مناسبي براي رشد كودك محسوب نمي‌شود. ما در ادامه بارزترين نشانه ها را نام برده ايم.

  • وجود علائم و رگه‌هايي از افسردگي
  • ضعف حافظه
  • سردرد و درد اعضاي بدن
  • خستگي جسمي
  • وجود استرس
  • وجود اضطراب
  • سوءظن يا پارانويا
  • فراموشي زمان و مكان
  • اختلال در يادآوري اتفاقات
  • تغيير رفتار از نظر ديگران
  • تغيير احساسات از نظر ديگران
  • افكار خودكشي
  • بي نظمي در برنامه روزمره
  • داشتن توهمات

تشخيص اختلال چند شخصيتي

تشخيص اختلال چندشخصيتي تنها توسط متخصص روانشناس و روانپزشك امكان پذير است. بنابراين از برچسب زدن به خود و ديگران خودداري كنيد. اگر در خود يا ديگران نشانه ها و علائم اختلال چند شخصيتي را مشاهده كرديد حتما به يك متخصص مراجعه كنيد. براي تشخيص قطعي اختلال چند شخصيتي فرد بايد حداقل چندين نشانه زير را دارا باشد.

1- از اوايل كودكي آغاز مي‌شود

برخي از افراد داراي اين اختلال از ابتداي دوران كودكي از خود علائمي نشان مي‌دهند، گاهي مانند يك بزرگسال رفتار مي‌كنند، در مدرسه دوستان زيادي دارند، با آدم هاي زيادي ارتباط مي‌گيرند. اما در شخصي اصلي، كودك در مدرسه دوستاني ندارد و با آدم ها ارتباط نمي‌گيرد.

2- احساس خستگي جسمي دارند

در اختلال چند شخصيتي فرد از وجود شخصيت‌هاي ديگر اطلاعي ندارد. شخصيت هاي ديگر آن مسافرت مي‌روند، كار مي‌كنند، با دوستان خود بيرون و كلاس مي‌روند. بنابراين زماني كه فرد به شخصيت اصلي باز مي‌گردد نمي‌داند چرا اما خسته است.

3- دچار ضعف حافظه

بيمار چندشخصيتي از كارهايي كه شخصيت‌هاي ديگرش انجام مي‌دهند اطلاعي ندارد و اگر نقاشي كشيده باشد به ياد نمي‌آورد كه چه زماني نقاشي را كشيده است.

4- سر‎درد‌هاي شديد

در اختلال چند شخصيتي، زماني كه فرد داراي 6 شخصيت مي‌شود گاهي از همه شخصيت هايش كار مي‌كشد. در اين وضعيت مغز دائم در حال كاركردن و تجزيه و تحليل است. بنابراين فرد دچار سر‌درد‌هاي شديد و از نظر خود بدون دليل مي‌شود.

5- شنيدن صداهايي در مغز

خانم آرامي كه دچار ۳ شخصيت مختلف است (مرد آهنگر، نقاش حرفه اي، پسر شرور ) شايد هنگام انجام دادن كارهاي منزل صدايي در سرش بگويد حياط نياز به قفسه زدن دارد، ديوار نياز به نقاشي دارد و يا پسر شرور مي‌گويد در خيابان دنبال بحث و دعوا با همسايگان برو.

6- فراموشي زمان و مكان

اگر يكي از شخصيت‌هاي فردي كه دچار اختلال چند شخصيتي است عاشق سفر كردن باشد يا كلاس هاي مختلفي ثبت نام كرده باشد زماني كه به كلاس يا مسافرت برود و در حين انجام كار به شخصيت اصلي بازگردد زمان و مكان خود را فراموش مي‌كند و سردرگم مي‌شود.

7- اختلال در يادآوري اتفاقات

زماني كه يكي از هويت‌هاي فرد دچار اختلال چند شخصيتي سيگار كشيده باشد يا تمرين‌هاي موسيقي(گيتار) انجام دهد، پس از بازگشت به شخصيت اصلي با ديدن ته سيگار يا گيتار به ياد نمي‌آورد كه چه اتفاقي رخ داده است.

8- بي‌نظمي در برنامه روزمره

فردي كه داراي اختلال چند شخصيتي است شايد زمان عصبانيت يا ناراحتي تبديل به شخصيت‌هاي ديگر بشود و زماني كه در حال انجام امور روزمره عصباني يا ناراحت شود به هويت ديگر برمي‌گردد و در امور روزانه خلل ايجاد مي‌شود.

علل اختلال چند شخصيتي

علل اختلال چندشخصيتي عموما به دوران كودكي و آزارهاي جنسي و جسمي بر مي‌گردد. خانواده هايي كه به كودكان خود بها نمي‎دهند و آنها را در دوران رشد و تحولشان اذيت مي‌كنند در آينده كودكاني دچار به اختلال چندشخصيتي خواهند داشت. زماني كه كودكان دچار ضعف عاطفي از طرف والدين و اطرافيان دارند به دنبال به وجود آوردن شخصيت ديگري هستند كه رويدادهاي دردناك آنها را به دوش بكشد.

باتوجه به اينكه آزار جنسيت مونث بيشتر است شيوع اين اختلال در خانم‎ها با درصد بالاتري مواجهه است.

عوامل ديگري نيز در علل اختلال چند شخصيتي نقش دارند كه عبارتند از:

_ تروما

_ استرس پس از سانحه (PTSD)

_ بد رفتاري

_ تنش در خانه

درمان اختلال چند شخصيتي

درمان اختلال چندشخصيتي به شيوه هاي مختلف روان درماني، خانواده درماني، شناختي رفتاري و دارو درماني است. اما بهترين راه درمان براي اختلال چند شخصيتي رسيدن به ناخوداگاه و اتفاقات دوران كودكي مراجه كننده است كه با هيپنوتيزم و روانكاوي به اين مرحله از درمان مي‌رسيم.

روانكاوي: روانكاوي يا روان‌تحليل‌گري نوعي از روان‌درماني است كه در آن به ناخودآگاه مراجعه كننده دست پيدا مي‌كنيم و فعاليت هاي مغزي فرد را بررسي مي‌‌كنيم. در روانكاوي از تداعي آزاد، تحليل خواب و رويا و … استفاده مي‌كنيم.

هيپنوتيزم: در هيپنوتيزم درماني، درمانگر از تلقين استفاده مي‌كند تا به ناخودآگاه دسترسي پيدا كند. در هيپنوتيزم مراجعه كننده را به مرحله ريلكس كردن مي‌رسانند و سپس تلقين مي‌كند و شروع به صحبت مي‌كند.

براي دريافت مشاوره در زمينه شخصيت‌ها مي‌توانيد در ساعت از روز براي مشاوره تلفني از طريق شماره 02191002360 با برترين متخصصان در مركز مشاوره روانشناسي آواژه تماس حاصل نماييد.

سوالات متداول

 

 

 

 

 

ويژگي هاي فردي كه اختلال چند شخصيتي دارد چيست؟

نشانه ها و علائم بسياري نام برديم كه مي‌توان به خستگي، سردرد، ضعف حافظه و فراموشي زمان و مكان اشاره كرد.

آيا افرادي كه اختلال چند شخصيتي دارند درمان مي‌شوند؟

درمان تنها به صورت كاهش شدت علائم است. درمان ها حتما بايد با كمك رواندرمانگر صورت بگيرد. كه در متن مقاله توضيح داده ايم.

منبع: اختلال چند شخصيتي | علائم ، نشانه ها و درمان اختلال چند شخصيتي

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1401/8/19  ] [ ۱۲ ] [ avaje ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 8
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب